Lajčák riskuje nelegitímnosť vydania zločinca, tvrdí Danko

27.12.2012 Bratislava

Bratislava 27. decembra (TASR) - Jediným úspechom ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) je vydanie Bakiho Sadikiho z "mafiou ovládanej krajiny, čím potichu realizuje kroky smerujúce k legalizácii a uznaniu Kosova". Pre TASR to povedal predseda SNS Andrej Danko.

Dodal, že Sadiki patrí za mreže, ale jeho vydanie je podľa Danka len "rafinovaným manévrom" na uznanie Kosova. "Lajčák riskuje nelegitímnosť vydania zločinca a bude zaujímavé, čo povie na takéto vydanie z neuznanej krajiny Európsky súd pre ľudské práva. Minister Lajčák zabudol, že koná v rozpore s medzinárodným právom a záujmami Slovenska, keď dohoduje extradíciu s krajinou, ktorá nemá uznanie Slovenskej republiky," vyhlásil Danko, podľa ktorého Lajčák svojím konaním uráža Srbsko. Dodal, že premiér Robert Fico (Smer-SD) v minulosti prirovnával vznik Kosova k Mníchovskej zrade.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák 21. decembra potvrdil, že na kosovskej strane sa formálne ukončil proces s Bakim Sadikim a bolo prijaté rozhodnutie o jeho vydaní na Slovensko. "Dnešným dňom začína plynúť 30-dňová lehota na to, aby bol prevezený na Slovensko," skonštatoval Lajčák na brífingu v Bratislave. Z jeho pohľadu tak bola primárna úloha slovenskej diplomacie ukončená. "Teraz by mali prevziať kormidlo ministerstvo spravodlivosti a ministerstvo vnútra," doplnil Lajčák.

Šéf rezortu diplomacie zároveň zdôraznil, že celá komunikácia Slovenska s partnermi na kosovskej strane bola veľmi vecná, korektná a profesionálna. "Nebola tam žiadna politika, nátlak či výmenný obchod," dodal.

Slovenská republika podľa jeho slov síce neuznáva Kosovo, ale podporuje európsku perspektívu celého regiónu západného Balkánu vrátane Kosova. "Celý priebeh tohto prípadu predstavuje z nášho pohľadu jeden významný pozitívny signál z hľadiska európskej perspektívy celého regiónu vrátane Kosova," priblížil minister Lajčák. Slovensko si tak podľa jeho slov bude aj do budúcnosti pamätať, že kosovská strana sa zachovala v tomto prípade tak, ako sa zachovala.
 

Vyberte región